- Najlepsze odnawialne źródła energii – na co zwrócić uwagę przy wyborze dla Twojego domu?
- Najlepsze sztuczne rzęsy dla salonów kosmetycznych – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
- Jak rozpoznać problemy w swoim zespole dzięki wykwalifikowanemu coachowi?
- Dlaczego systemy tarasowe we Wrocławiu to dobry wybór? Sprawdzamy najważniejsze zalety
- Stylowe meble salonowe, które odmienią Twoje wnętrze
Co jeść by męczyć się mniej?

Przyczyny zmęczenia to nie tylko wysiłek i praca!
Wiele osób spośród z nas zmaga się na codzień ze stanem przewlekłego zmęczenia. Nie popadając w skrajności, można powiedzieć, że doza zmęczenia towarzysząca nam jeśli prowadzimy intensywny i obarczony sporym stresem tryb życia, to rzecz jasna normalne zjawisko. Niepokoić należy się jednak wtedy, gdy pomimo sprzyjających okoliczności (na przykład urlopu), wspaniałych warunków atmosferycznych, dobrego humoru i odpowiedniego towarzystwa, nie jesteśmy w stanie wypocząć. Często zdarza się, że bezpośrednim powodem bycia w stanie przewlekłego zmęczenia może być nieodpowiednia dieta, uboga w witaminy, minerały i inne, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Pojawie się tu pytanie, jak właściwie powinna wyglądać dieta, która skutecznie podnosi poziom naszej energii i przeciwdziała zmęczeniu i czy istnieją konkretne produkty żywnościowe zapobiegające zmęczeniu?
Jeść trzeba umieć.
Nie trzeba być asem przestworzy w dziedzinie dietetyki ani ukończyć specjalistycznych studiów kierunkowych, by posiąść wiedzę pozwalającą na poprawienie stanu swojego zdrowia, a także gospodarki energetycznej organizmu w prosty sposób. Niektórzy jednoznacznie stawiają znak równości między posiadaniem dużych złóż energii, a faszerowaniem się ogromnymi ilościami kofeiny i tauryny poprzez picie napojów energetyzujących, czy korzystanie z coraz to wymyślniejszych pigułek, czy preparatów rozpuszczalnych w wodzie. Nie tędy droga, o ile środki pobudzające faktycznie mogą wspomóc nas w konkretnych sytuacjach, tak długofalowe stosowanie ich jako zamiennik dla zdrowej, zbilansowanej diety, to jeden z szybszych sposobów na rozregulowanie organizmu i pogorszenie stanu naszego zdrowia.
Co mam jeść, by się nie męczyć?
Tak naprawdę, większości ważnych dla zachowania odpowiedniego poziomu energii i zapobiegania stanowi przewlekłego zmęczenia składników odżywczych jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wraz z pokarmem, który przyjmujemy na codzień. To nieprawda, że trzeba faszerować się suplementami, by przeciwdziałać zmęczeniu, oto kilka pozycji, które pozwolą Ci podnieść poziom swojej codziennej energii:
Białko – Składające się z aminokwasów białka stanowią budulec ludzkiego organizmu. Odpowiadają one za regulację poziomu cukru we krwi, co sprawia, że nasz organizm nie traci energii. Bogatymi w białka źródłami są między innymi ryby, mięso, nabiał, fasola, jaja, sery, groch i soczewica.
Węglowodany złożone – To najważniejsze źródło energii. Właśnie z nich powstaje glukoza, będąca naszym głównym paliwem napędowym. W odróżnieniu od węglowodanów prostych dłużej je trawimy, co nie powoduje nagłego spadku glukozy. Znaleźć je można między innymi w warzywach i owocach, brązowym ryżu, wszelkiej maści płatkach owsianych, kaszy (gryczanej oraz jaglanej), a także komosie ryżowej i pieczywie z pełnego ziarna.
Witamina C – Jest ona niezbędna podnoszenia odporności organizmu, a także zwalczania infekcji. Jest także potrzebnym elementem dla nadnerczy, które zapobiegają pojawieniu się przewlekłego zmęczenia spowodowanego wysokim stresem. Jej niedobór może przejawiać się poprzez osłabienie organizmu, apatię i bóle mięśni. Witaminy C można szukać w owocach cytrusowych, porzeczkach, kiwi, owocach dzikiej róży, a nawet w ziemniakach i kapuście. Równie dobrymi źródłami witaminy C są także popularne pomidory, natka pietruszki którą dodajemy do rosołu, papryka czerwona, a także kalafior, kalarepa czy truskawki.