Surówki obiadowe – jakie najlepsze?

Surówka do drugiego dania jest swoistym jego dopełnieniem. Bez niej, obiad byłby niekompletny. Surówki najczęściej przygotowywane są z różnych odmian kapusty – białej, czerwonej, włoskiej, pekińskiej. Do obiadu pasują także sałaty, ogórki czy marchewka. Każdy region ma swój charakterystyczny obiadowy dodatek. Klasyczna śląska surówka do obiadu to surówka przygotowana z czerwonej kapusty. W czym tkwi jej sekret?

W kuchni śląskiej kapusta odgrywa ważną rolę. Surówka z modrej, czyli czerwonej kapusty była i jest podawana do wielu dań mięsnych. Śląski niedzielny obiad zupełnie nie może się obejść bez sałaty z czerwonej kapusty czyli, jak się tu powiada, bez „szałotu z modrej kapusty”. Każda matka przekazuje swoim córkom przepis na surówkę z modrej kapusty.

Surówka z modrej kapusty po śląsku

Klasyczna śląska surówka do obiadu z modrej kapusty jest prosta do wykonania. Nie potrzeba do niej zbyt wielu składników. To idealny dodatek do śląskiej rolady czy innych dań mięsnych.

Składniki:

  • Kapusta czerwona – głowka ok. 1,5 kg
  • 2 szt. cebuli
  • 4 szt.liścia laurowego
  • 6 szt. ziela angielskiego
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 150 g boczku wędzonego
  • 30 ml octu spirytusowego
  • szczypta cukru

Wykonanie:

Główkę czerwonej kapusty obrać z liści zewnętrznych, a resztę umyć. Następnie kapustę należy poszatkować, usunąć biały głąb i przełożyć do garnka. Można tez użyć malaksera czy maszynki do siekania z odpowiednią nakładką. Zalać wodą – tak by przykrywała kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotować, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie należy pokroić w kostkę boczek i zesmażyć go na patelni, by uzyskać skwarki. Po ugotowaniu, kapustę odcedzić. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę i skwarki z boczku wraz z tłuszczykiem. Całość doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Całość dusić na małym ogniu przez około 5 minut. Surówkę z modrej kapusty podawać na ciepło. Na zimno również smakuje wyśmienicie. Wówczas może być dodatkiem do kanapek z wędliną.

Czerwona kapusta jest źródłem wielu składników odżywczych. Ma wysoki poziom błonnika, ale mało kalorii. Wpływa na pracę jelit, reguluje metabolizm i przyspiesza przemianę materii. Bogata jest w witaminy i związki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Można z niej zrobić wiele surówek czy dodatków do dań głównych. Jednak surówka z czerwonej kapusty cieszy się niezwykłą popularnością ze względu na pomieszanie słodkiego i kwaśnego smaku.